04 september 2020

Eenzaamheid: een nieuwe pandemie?

Vandaag de dag wordt er meer en meer onderzoek gedaan naar de schadelijke gevolgen die eenzaamheid kan hebben en waarschuwen de media over de epidemische omvang die eenzaamheid bij ouderen aan het aannemen is.

We weten dat eenzaamheid voorkomt op alle leeftijden, maar in het bijzonder bij vrijgezelle ouderen.

Je kan zelfs een uitgebreid netwerk hebben van familie en vrienden en jou toch eenzaam voelen.

Dit komt omdat eenzaamheid niet zozeer slaat op een situatie maar op het gevoél dat iemand heeft. Het gevoel alleen te zijn tussen alle anderen.

Je kan dus stellen dat er een wezenlijk verschil is tussen ‘alleen zijn’ en ‘alleen voelen’.

Onderzoek heeft aangetoond dat emotionele eenzaamheid oorzaak kan zijn van zowel psychisch als fysisch lijden.

Enkele fysieke gevolgen:

  • Hoge bloeddruk
  • Hart- en vaatziekten
  • Slaapproblemen
  • Verminderde immuniteit
  • Beroertes

Enkele psychische gevolgen:

  • Depressie
  • Algemene negatieve gemoedstoestand
  • Cognitieve achteruitgang
  • Dementie
  • Verslaving

Wanneer iemand zich eenzaam voelt worden zelfs hersengebieden actief die verantwoordelijk zijn voor het daadwerkelijk ervaren van fysieke pijn.
Robert Waldinger psychiater en professor van de Harvard Medical School geeft in zijn onderzoeken aan dat eenzaamheid tot de risicofactoren behoort voor de ziekte van Alzheimer en dodelijk kan zijn. Zijn bevindingen zijn geen voorzichtige conclusies en gelden voor alle sociale lagen.

Ook heeft onderzoek uitgewezen dat wanneer je je eenzaam voelt jouw kansen tot genezing, bij ziekte, vertraagt en zelfs kan dalen. Met andere woorden ben je beter gesterkt tegen een ziekte wanneer er sprake is van een intieme relatie.

Het is best lastig toe te geven aan jezelf (en zeker aan anderen) dat je je eenzaam voelt. Maar nét doordat je je bewust wordt van jouw eenzaamheidsgevoelens kan je ook het heft in handen nemen en nieuwe netwerken aanleggen of bestaande relaties terug meer leven inblazen.

Zo kan je jou bijvoorbeeld inschrijven op een datingapp of een datingwebsite waar je gericht kan zoeken naar een geliefde, een levenspartner. Misschien win je er wel een goede vriend of vriendin bij.

Zo verlagen datingapps en datingwebsites de drempel om contact te maken met iemand.

Van zodra je je inschrijft gaat een nieuwe wereld voor jou open met al deze vrijgezellen binnen handbereik.  Vanuit je luie zetel kan je gericht zoeken naar een mogelijke geliefde of levenspartner.

Het is dus héél goed mogelijk dat je na eventjes chatten en afspreken jouw levenspartner leert kennen.

In het andere geval stuur je misschien berichten naar potentiële geliefden en krijg je geen antwoord terug.

Of heb je al afgesproken met verschillende kanshebbers en blijkt het toch wat moeilijker te gaan dan verwacht om echt connectie te maken.

De kans bestaat natuurlijk ook dat je je aangetrokken voelt tot diegene die een vluchtige flirt wel ziet zitten maar niet echt op zoek is naar een langere en duurzame relatie.

Voor de ene is het een succesverhaal en voor de andere kan het net een bron van frustratie zijn waardoor deze zich nog eenzamer gaat voelen; er meer en meer van overtuigd geraakt dat het toch niet zal lukken om iemand te vinden en daarin net de bevestiging ziet dat hij/zij maar beter alleen kan blijven.

Want zeg nu zelf net in deze coronaperiode is het niet vanzelfsprekend om iets te gaan drinken op café en de man of vrouw van jouw leven tegen het lijf te lopen.

En dit is waar een relatiebureau het verschil kan maken.

Van zodra je je inschrijft heb je de zekerheid dat professionals op zoek gaan naar iemand die beantwoordt aan jouw wensen en verwachtingen en net zo enthousiast uitkijkt naar een duurzame relatie als jij.

Heb je geen zin om jou nog langer eenzaam te voelen en ben je niet van plan om je bij jouw situatie neer te leggen? Neem dan zeker eens een kijkje op de website www.amoduo.be.

Wij helpen jou graag!

Klaar om de sprong te wagen?

Super! Contacteer ons en we nodigen je uit voor een eerste gesprek.

Starten